Copyright © 2020. All Rights Reserved

Петуния Каскадна

2,50 лв.
  • Кат. номер: 2003

Petunia е род, представен от  тревисти многогодишни растения. Този род принадлежи към семейство Solanaceae. В природата естественното му разпространение е в тропиците на Аржентина, Уругвай, Бразилия, Боливия и Парагвай. Името на този род идва от бразилската дума "petun", която се превежда като "тютюн". Факт е, че тютюнът и петунията са сродни растения.  Този род обединява приблизително 25 вида. 

 Петунията е многогодишно цвете което при нашите климатични условия се отглежда като едногодишно. Привлекателна е с това, че буйният й цъфтеж продължава през целия сезон, цветовете са сравнително големи, фуниевидни ярки и много красиви. Съчетава се добре с други цветя, отглеждани в градината, например, бегония или мушкато. Ампеловата петуния в окачени композиции изглежда много впечатляваща, особено състояща се от разновидности на различни цветове. 

Отглеждането на петуния е сравнително лесно . Петунията е устойчива на суша, но в същото време през горещо лято трябва да се полива. Трябва да се отбележи, че дребноцветните сортове са по-малко взискателни към поливането, в сравнение с едрите цветя. По време на напояването трябва да се излее вода под корена, тъй като в противен случай много нежни цветя на растението могат да се наранят.Полива се внимателно като водата не трябва да попада върху листата. Важно е да се спазва мярка, петунията не обича пресушаване, но и прекомерната влага е вредна за нея и може да загине. Като повечето балконски цветя , петунията има нужда от подхранване. Ако искате цъфтежът да е дълъг и възможно най-ефектен, систематично подхранвайте това растение. Първото подхранване на петунии се извършва 7 дни след засаждането в открита почва. След това се извършва подхранване на всеки месец и половина до август, като се използва сложен тор за това, който съдържа голямо количество калий. Понякога петунията може да се подхранва с органични торове, например, хуминови торове . Откъсвайте редовно прецъфтелите цветове, за да подпомогнете растението да развие още нови до края на сезона.

 

.