Copyright © 2020. All Rights Reserved

Дървовиден розов божур / Paeonia Suffruticosa "PINK"

  • Кат. номер: 1924

Дървoвидните божури не са растения за нетърпеливия градинар, тъй като може да отнеме 3 години, за да се утвърдят и цъфтят. Имайте предвид също, че цветята на ново растение може да не достигнат своя потенциал в продължение на няколко сезона. 

Дървесните божури се нуждаят от известно време, за да се адаптират, преди да цъфтят. Нормално е за едно растение да изчака третата си пролет преди да зацъфти. В допълнение, дървесните божури често бавно нарушават латентността първата пролет след засаждането. Вашето растение може да изглежда мъртво, докато съседите му оживяват, но то ще се събуди достатъчно скоро.

Светлина / Поливане: Леката сянка от горещото следобедно слънце е необходима за защита на цветята, а в Китай и Япония са поставени малки чадъри над растенията, за да блокират слънцето. Засадете дървесни божури, където ще бъдат защитени от изсушаващи ветрове през лятото и зимата. Веднъж установени, дървесните божури са много толерантни към суша. Не поливайте и не засаждайте в близост до автоматична напоителна система. Изчакайте, докато почвата изсъхне до 4 ″, преди да поливате дълбоко. Поливането твърде много ще убие корените и е често срещана причина за провал.

Тор / Почва и pH: Дървесните божури се нуждаят от добре дренирана почва с pH, близко до неутрално или малко по-високо. Ако почвата ви е кисела, добавете няколко шепи вар по време на засаждане. Засадете на дълбочината, посочена от зелената пластмасова панделка, увита около основното стъбло, и отстранете лентата, след като поставите растението на правилната дълбочина.

Вредители / болести: В редки случаи можете да забележите дупка в дървесното стъбло, причинена от насекомо. Може да успеете да убиете ларвата в тунела с помощта на тънка жица или просто да изрежете засегнатата област. Подобно на тревистите божури , дървесните божури понякога са засегнати от гъбични заболявания, които причиняват черни петна по листата и увяхване на леторастите. Премахнете всякакви болни листа веднага щом ги забележите и не забравяйте да почистите всички паднали части на растенията през есента. Ако гъбичните заболявания се превърнат в проблем, напръскайте с фунгицид рано през пролетта, като повтаряте обработките в продължение на няколко седмици. Бъдете усърдни с безглавието и не позволявайте на падналите листенца да останат уловени в растението или на земята.

Съчетания: Hellebores , Alchemilla, Leucojum , Epimedium и Siberian Irises са прекрасни в комбинация с дървесни божури. 

Подрязване: Никога не подрязвайте дървесните божури до земята, както се прави с техните тревисти роднини. Изрязвайте само всички повредени или счупени стъбла. Дървесните божури се присаждат върху тревисти корени на божур и от време на време от основата на растението се появява издънка от подложката. Те трябва да бъдат премахнати незабавно.

Разделяне / пресаждане: Дървесните божури не трябва да се разделят и при много растения това е невъзможно. Младите растения могат да бъдат преместени в покой; изкопайте растението, като поддържате колкото се може повече почва около корените.

Грижи в края на сезона: Премахнете цялата зеленина след смъртоносна слана, включително листните дръжки; изхвърляйте далеч от градината си, а не в купчината компост. Новите растения трябва да се мулчират, а в най-студените зони да се увиват с чул или друг материал, за да се предпазят от зимните ветрове.

Календар на грижите

Ранна пролет: Топлете растения с  компост или отлежал тор. Следете за признаци на гъбични заболявания и лекувайте при необходимост. Ако издънка възникне от подложката, отстранете я.

Средата на пролетта: Някои сортове може да се нуждаят от укрепване заради тежките цветя. Ако вътрешността на растението е претъпкана с листа, разредете я, за да подобрите циркулацията на въздуха.

Късна пролет:  Премахнете старите цветя и венчелистчета от градината.

Лято: Поливайте растения само когато почвата изсъхне на дълбочина 10 см и след това поливайте дълбоко. Листното подхранване е препоръчително.

Есен: Не подрязвайте Дървесните божури . Нови растения, и тези отглеждани в по-студените зони, се загърлят с почва или компост.  Ако се очакват студени зимни ветрове, обвийте растенията с чул или друг защитен материал.