Copyright © 2020. All Rights Reserved

Засаждане и грижи за розите

1 април 2023
Засаждане и грижи за розите

Засаждане на розите

Преди да засадите вашата роза, трябва да я напоите обилно. Разрохкайте повърхностната структурата на почвата, Изкопайте дупка  с помощта на градинска лопата, с размери приблизително два пъти по-голяма от размера и дълбочината на контейнера, в който е растението в момента. След това напълнете долната една трета от дупката за засаждане с органичен оборски тор и изкуствен тор NPK бавноразстворим . След това поставете малка шепа микоризни гъби на дъното на дупката за засаждане. Това ще подпомогне развитието на корените на растенията, докато растението се установява. След това извадете розата си от саксията и поставете розата в дупката за засаждане. Уверете се, че подложката на розата е засадена малко по-ниско, отколкото е била в оригиналната саксия. Това ще помогне да се спре появата на издънки от подложката на розата. След като настаните розата в позицията и  за засаждане, запълнете дупката със смес от оборски тор или тор от калифорнийски червеи и почва. Накрая укрепете почвата около основата на розата и поливайте, след като приключите.
Розите могат да бъдат мулчирани след засаждане, за да се предотвратят плевелите. 
 

Грижа за растенията

Зима

Намалете височината на розите, за да намалите натиска върху подложката в началото на зимата. Отстранете цялата зеленина, за да предотвратите преминаването на болестите по листата върху листата през следващата година. От основата на растението съберете всички листа и отпадъци по повърхността на почвата и ги изхвърлете. Подпрете големите рози с колове.

Пролет

През пролетта обърнете внимание на оформянето на растението. Отстранете клонките които са мъртви, болни, претоварени или слаби. Целта на процесът на подрязване на розите е да се създаде растение с отворена форма със здрава структура, която може да издържи тежестта на много цъфтежи. Естествената форма на розата, ако не се подрязва, може да стане удължена с дървесни крехки стъбла с течение на времето. Подрязването насърчава нов растеж, компактен навик и плодовит цъфтеж. Винаги подрязвайте с наклонен срез точно над обърната навън листна пъпка. За да запазите текущата височина на вашата роза, подрежете стъблата с 1/3 от общата височина. 

Лято

Премахвайте редовно прецъфтелите цветове през цялото лято, за да се насърчи повторен цъфтеж, подхранвайте с листна тор за да се поддържа розата ви в оптимално здраве.

Есента

Отстранете всички мъртви цветни глави от вашата роза в края на есента. Всяко стъбло, което загива през лятото, винаги трябва да се подрязва до бяла сърцевина в центъра на стъблото. Погледнете центъра на растението и вижте дали вътрешните стъбла трябва да бъдат подрязани, за да се осигури по-добър въздушен поток около растението. Въздушният поток около центъра на растението е жизненоважен за подпомагане на контрола на болести по листата като: мана и черни петна.

Цветя за 8-ми март

Какви цветя да подарим на празника на жената? Трудно  е да си представим първия пролетен празник - 8-ми март без забързаните мъже с букети, запътили се  към своите скъпи и любими жени. Всеки уважаващ себе си мъж търси специален букет, който ще донесе радост на любим човек, ще помогне за изразяване на възхищение и благодарност и ще създаде прекрасно настроение. Свежите цветя на 8 март отдавна се смятат за най-добрите подаръци за жените. Най-често на този ден се дават букети от лалета, тъй като те символизират идващата пролет. И ако все още не знаете кои цветя на кого се подаряват на 8 март, нека да разберем.

прочети още
David Austin roses / Рози на Дейвид Остин

Английски сортови рози на Дейвид Остин Уникалните сортове от Дейвид Остин не могат да бъдат объркани с други. Те очароват от пръв поглед.

прочети още
Композиции от сухи цветя и естествени природни материали

Ако на работното ви място липсват необходимите условия за отглеждане на каквито и да е растения – недостатъчна светлина , необходима температура или просто нямате възможност

прочети още
ИНТЕРИОРНО ОЗЕЛЕНЯВАНЕ

Тенденциите в съвременното строителство и обзавеждане все повече налагат използването на изкуствени продукти които водят до създаване на жизнена среда която различна от естествената за човека

прочети още