Малините имат дълга история на човешка консумация и култивиране в днешна Европа. Днес световното производство на малини е съсредоточено в Източна Европа и Русия, като Русия е водещ производител. Различни видове малини могат да произвеждат червени, жълти, лилави или черни плодове. От тях червените малини са най-издръжливите и най-често отглежданите. Само малък процент от малините се консумират пресни. Повечето малини се замразяват или преработват в конфитюри и други продукти. Малините са източници на основни витамини и минерали и „несъществени“ съединения, които могат да бъдат от полза за здравето. В допълнение към употребата на плодовете на малината като храна, много части от малиновото растение се използват и за медицински цели.
Малините принадлежат към семейство Rosaceae и най-разпространеният култивиран сорт принадлежи към видовете R. idaeus L. Малините обикновено са известни и като червена малина или европейска малина, като са четвъртият най-значим плодов продукт в света. Тези плодове станаха много популярни сред потребителите, особено поради техните органолептични свойства , а именно вкуса и аромата. Освен това, от хранителна гледна точка, освен богатството на витамини, като витамин С, те също са признати за важен източник на фенолни съединения.